Централната банка на Русия понижи основния лихвен процент за втори път

...
Централната банка на Русия понижи основния лихвен процент за втори път
Коментари Харесай

Председателят на Централната банка отчете намаляване на инвестиционната активност в Русия

Централната банка на Русия понижи основния лихвен % за повторно от началото на по този начин наречената военна интервенция в Украйна. От регулатора обясниха решението си с намаляването на рисковете за ценовата и финансовата непоклатимост. На този декор рублата нарастна рекордно по отношение на $ и еврото, предава от Москва кореспондентът ни Ангел Григоров.

На изключително съвещание при започване на април Съветът на шефовете на Централната банка понижи главната рента от 20 на 17%, а на днешното си съвещание - от 17 на 14%. Председателят на регулатора Елвира Набиулина заяви пред публицисти, че инфлационният напън и инфлационните упования се намаляват вследствие на пониженото търсене и укрепването на рублата. В същото време понижават предлагането и икономическата интензивност като цяло, допълни Набиулина.

" Разривът на софтуерните, индустриалните и логистичните вериги и прекратяването на активността на някои задгранични компании води до понижаване на асортимента и достъпността на някои потребителски артикули ".

Председателят на Централната банка регистрира и понижаване на капиталовата интензивност в Русия. 

" При такива условия фирмите по-скоро са подготвени да вложат наличните свободни средства в безрискови активи или да ги върнат на вложителите, в сравнение с да ги насочат към развиване. Освен това, част от капиталовите планове изгубиха новост и не могат да бъдат приключени. А за подготовката на нови е належащо време ". 

Набиулина прогнозира инфлация сред 18 и 23% до края на годината и спад на брутния вътрешен артикул с 8-10 на 100. Според нея стопанската система ще стартира да се възвръща постепенно през 2023г. За новините от Москва - А.Г. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР